CareMedica - čínske medicinálne huby hero gradient

Cordyceps w kosmetykach

 

Maczużnik chiński czyli 5 zalet cordycepsu dla skóry

Maczużnik chiński należy do najważniejszych grzybów leczniczych, jego historia jest bardzo interesująca. To niezwykły grzyb pasożytniczy, którego wpływ na zdrowie człowieka jest bardzo duże. Jeszcze bardziej atrakcyjne mogłyby być i to nie tylko dla pań jego walory kosmetyczne dla skóry. Stosowany zewnętrznie pomaga zachować zdrową, młodą i promienną skórę. Co to jest i jak działa Cordyceps w kosmetykach?

shutterstock_1047018610-min
 

Co to jest cordyceps?

Ten drogi i rzadki grzyb jest w zasadzie pasożytem. Rośnie na górzystych terenach Tybetu, Chin, Wietnamu i Japonii na larwach owadów, zwłaszcza motyli i stawonogów, stąd czeska nazwa: housenice čínská (w dokładnym tłumaczeniu: gąsienica chińska). Z wyglądu przypomina gąsienicę.

Istnieje wiele rodzajów cordycepsu, jednak w INCI (składzie) kosmetyków można znaleźć uprawny cordyceps sinensis. W przeszłości grzyb zbierany był bezpośrednio w przyrodzie, ale ze względu na jego popularność stopniowo budowano pomieszczenia do uprawy, tak aby podaż pokryła popyt. Dziś, dzięki uprawie cordycepsu, jest dostępny nie tylko w postaci dobroczynnych suplementów diety, ale także wyjątkowo jako składnik pielęgnacyjny w recepturze kosmetyków naturalnych. Jak wpływa na zdrowie człowieka?

W kulturze chińskiej, tradycyjnej, medycynie chińskiej i medycynie ludowej cordyceps uważany jest za grzyba leczniczego. Maczużnik chiński był zbierany i suszony jako lek rewitalizujący organizm, a nawet leczący niektóre poważniejsze choroby. Może zwalczać zmęczenie, zmniejszać stres, zwiększać wydolność i wpływać na wykorzystanie tlenu przez organizm. Ma potencjał w leczeniu chorób nowotworowych, a więc w ogólnej regeneracji organizmu. Wspomaga odporność, a według niektórych źródeł nawet poprawia libido. To jednak nie wszystko - wraz z rosnącą popularnością kosmetyków naturalnych rośnie również popularność rzadkich składników ze świata przyrody, które mają zbawienny wpływ na skórę. Należy do nich również cordyceps - grzyb jest ceniony za swoje działanie przeciwutleniające, przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne.

Składnik kosmetyków: CORDYCEPS

Typ składnika: hydratacja, przeciwutleniacz, ochronny, nawilżający
Korzyści: chroni i nawilża skórę, utrzymując ją miękką, elastyczną i nawilżoną
Jak często używać: produkty zawierające Cordyceps można stosować dwa razy dziennie lub zgodnie z zaleceniami dla określonych produktów
Działa dobrze: z innymi grzybami i roślinami
Nie używać: Cordyceps jest bezpieczny nawet w połączeniu z innymi substancjami

Składniki aktywne cordycepsu

Które składniki cordycepsu odpowiadają za jego skuteczne działanie na skórę? Ważna jest na przykład kordycepina, która ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Potencjał tej substancji polega na zapobieganiu starzeniu się skóry. Jednak cordyceps jest również bogaty w polisacharydy, które są niezwykle ważne dla procesu odnowy skóry. Odgrywają rolę w nawilżaniu suchej i starzejącej się skóry. Polisacharydy mogą nie tylko naprawiać skórę, wręcz wzmacniają jej barierę ochronną i wzmacniają zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci.
Zawiera też wiele ważnych kwasów tłuszczowych: palmitynowy, linolowy, oleinowy i stearynowy. Kwasy tłuszczowe wpływają na witalność skóry, łagodzą przesuszone miejsca, łagodzą podrażnienia i zmniejszają straty wody w naskórku. Mają działanie przeciwbakteryjne - chronią skórę przed przerostem nieodpowiednich bakterii i uszkodzeniem mikrobioty skóry. Składniki aktywne obejmują D-mannitol (kwas kordycepowy), alkohol cukrowy, który działa jako środek utrzymujący wilgoć. W przypadku nawilżenia skóry, zachowaniajędrności i elastyczności również inne substancje zdobywają punkty:  białka, peptydy i niezbędne aminokwasy. Dzięki tym substancjom wyciąg z grzybów może pomóc zachować jędrność, nawilżenie i promienną skórę.

Cordyceps a walka z trądzikiem

Skóra to niezwykle wrażliwy, a właściwie największy organ ludzkiego ciała. Jeśli cierpisz na trądzik, jako adaptogen może pomóc Cordyceps. Na skórze po prostu objawia się wszystko: stres, dieta, brak równowagi hormonalnej, niewłaściwa pielęgnacja, palenie papierosów, choroby narządów wewnętrznych. To właśnie adaptogeny mogą wpływać na stan skóry. Grzyb w tym przypadku sprzyja odbudowie skóry zarówno podczas stosowania wewnętrznego (detoksykacja i regulacja równowagi hormonalnej), jak i poprzez działanie antybakteryjne i przeciwzapalne przy podaniu zewnętrznym - np. w postaci kremu, serum lub innego preparatu. Łagodzi stany zapalne, łagodzi zaczerwienienia i zwalcza rozwój bakterii - utrzymuje równowagę mikrobiomu skóry.

Natura jako pielęgnacja urody

Cordyceps to wyciąg z maczużnika chińskiego może ogólnie pomóc ożywić skórę i zachować jej świeży, jasny i młodzieńczy wygląd. Niezależnie od tego, jaki jest stan Twojej skóry, zawsze należy dbać o nią łagodnie i starannie – połączenie odpowiednio dobranej pielęgnacji i rzadkich naturalnych składników może zdziałać cuda. Jednym z takich składników może być cordyceps. Obiecujący składnik kosmetyków naturalnych.

Źródła:
https://laloirelle.com/blogs/wellness/cordyceps-benefits-for-skin
https://cordyceps.info/jak-cordyceps-pomaha-na-akne
https://cosmetics.specialchem.com/inci/cordyceps-sinensis-extract
https://incibeauty.com/en/ingredients/4835-cordyceps-sinensis-extract

Kde môžete kúpiť naše výrobky

Rozsiahla sieť distribútorov po celej ČR

Jednoducho si vyhľadajte najbližšieho predajcu, distribútora, alebo lekáreň s našimi produktmi.

Zobraziť najbližších distribútorov